Krydderurter og priser

 
AgurkurtBlomane er spislege og er fine til sild eller i salatskåla. Planta trivst nær jordbær og omvendt.
AnisUnge blad vert brukt som grønt dryss. Tørka kan den brukast i bakverk, dessertar og som urtete.
AnisisopFORLØPIG INGEN INFO
ApotekerkattostFORLØPIG INGEN INFO
Basilikum,
rød
Dei raude blada set ekstra farge på salaten. Kan og fint brukast som stoveplante.
Basilikum,
stor grønn
Brekk blada og bruk dei i salaten, rettar med ost, tomat, pasta, fjørkre, lam- og kalvekjøt. Fin til olje og eddikar.
BjønnrotFORLØPIG INGEN INFO
BlomkarseFORLØPIG INGEN INFO
DillFORLØPIG INGEN INFO
EplemynteFORLØPIG INGEN INFO
EtasjeblomstFORLØPIG INGEN INFO
FenikkelFORLØPIG INGEN INFO
GlattbladpersilleFORLØPIG INGEN INFO
GressløkBlomane dryssast i salatar og ostar; har ei søt mild smak. Hakk opp blada og dryss i ulike eggrettar.
IsopBlada kan i små mengdar brukast til feit fisk, lammekjøt, kokte kjøtrettar og grønnsaksuppe.
KamilleBlomane som vert plukka før utspring er den delen som vert brukt i te. Teen er antiseptisk (bakteriedrepande).
KinagressløkMild smak av kvitløk. Blada kan brukast som grønt dryss.
KorianderFrøa er fine til bruk i dessertar, supper og grønnsaksrettar.
KruspersilleDekorativ på kalde og varme rettar. Inneheld store mengder karotin, B og C-vitamin, samt mineral.
LavendelMykje brukt til dekorasjon og parfyme. Blomane vert brukt mellom anna til krydder på lammekjøt.
LøpstikkeSame smak og lukt som buljong. Fin i supper, husk å bruk med måte!
MerianHakk den opp og bruk i urtete, salatar, sausar og til fisk.
OreganoBrukt på pizza, tomatrettar, ostesmørbrød og sausar.
PeppermynteFORLØPIG INGEN INFO
PortulakBlada brukast i marinadar. Heile planta kan stuast som spinat. Innehald mykje C-vitamin.
PraktmarikåpeFORLØPIG INGEN INFO
PurpursolhattFORLØPIG INGEN INFO
Ringblomst (vår)Kronblada kan brukast som erstatning til safran i ris, i omelettar, brød og i fiske- og kjøtsupper. Set farge i salaten.
RosmarinBruk sparsomt i kjøtrettar, til bakte poteter eller i kryddersmør. Fine i potpurri.
RuccolaFORLØPIG INGEN INFO
Russisk estragonVert brukt i blant anna sausar, marinadar, kryddersmør, fiskerettar og samen med kylling og tomat. Innehald A og C-vitamin.
SalvieI kjøtrettar, til fisk og fjørkre. Bruk med måte!
SelleripersilleFORLØPIG INGEN INFO
SitronmelisseVelegna i salatar, til fisk, svinekjøt, dessertar og urtete grunna den sterke sitronsmaken.
SolsikkeFrøa innheld mykje olje. Et dei rå, rista eller dryss dei i salatskåla.
Spansk kjørvelBrukast mykje i supper, grøne dressingar, kryddersmør som dryss. Rik på A og C-vitamin.
TimianAnvendeleg som krydder i supper,kjøt- og fiskerettar. Herleg med tomat i marinadar og sausar.
VintersarFORLØPIG INGEN INFO

Hovedgalleri

urtica_dioica-brennesle 057-2 img_0012ny urt3-2

Debio nr. 1475